Welke mixer voor verf?
Alles waar je op moet letten bij het kopen van verf- en betonmixers
Een mixer is een machine waarmee je verschillende substanties kunt mixen. Met de mixer kun je materialen zoals verf of mortel mengen. Eigenlijk lijkt een betonmixer een beetje op een normale keukenmixer, alleen is hij een stuk krachtiger en een stuk groter.
Waarom verf mixen?
Je dient verf altijd grondig te mixen in plaats van alleen maar te roeren. Door alleen maar in de verf te roeren, zal nooit het optimale mengresultaat behaald worden. Dat komt omdat verf uit verschillende stoffen bestaat; die stoffen (onder andere oplosmiddelen) verschillen qua soortelijk gewicht. De zwaardere stoffen, zoals pigmenten (eigenlijk de kleurstof) zakken naar de bodem van het blik, omdat ze zwaarder zijn dan de andere stoffen die in de receptuur van de verf zitten. Door verf met een mixer te mengen, ontstaan er geen luchtbellen en zorg je dat alles goed wordt gemengd.
Hoe werkt een mixer?
Een mixer heeft een motor die een ronddraaiende beweging creëert. Deze beweging wordt overgebracht op de mengstaaf die op de machine is aangesloten. De mengstaaf heeft kleppen die ervoor zorgen dat alles egaal en homogeen gemixt wordt. Je plaatst de mengstaaf in een mengkom waarin je de grondstoffen hebt geplaatst die je wilt gaan mixen.
De betonmixer heeft twee handvaten – een beetje zoals het stuur van een raceauto – die je met beide handen vasthoudt. Zo kan je de betonmixer heel stabiel besturen. Bovendien vergt het vrij weinig inspanning, in tegenstelling tot het handmatig mengen van grondstoffen.
Welke betonmixer kopen voor verf mengen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, is ook de betonmixer te koop in allerlei variaties. Met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende merken uitgebracht. Want waar moet allemaal je op letten? Hoe weet je nou welke betonmixer een goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur heeft? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een betonmixer.
- Softstart
- Vermogen
- Behuizing
- Beschermbeugel
- Variabele snelheid
- Menggardes
- Accessoires
Let op de softstart functionaliteit
Misschien wel dé belangrijkste, maar in ieder geval een hele belangrijke. Dit is de softstart functionaliteit. De verfmixer moet voorzien zijn van een softstart systeem. Hierdoor wordt de mixer rustig opgestart en bouwt hij de snelheid van de rotaties langzaam op. Dit voorkomt dat jij na het mixen ook nog tijd kwijt bent aan het schoonmaken van de ruimte. Daarnaast zorgt de elektronica in de menger voor een constante opbouw in snelheid op het gebied van rotaties. Ook tijdens het mengen van zware vloeistoffen blijft de snelheid constant en krijg je een gelijkmatige vermenging.
Vermogen van de mixer
Het vermogen van een machine wordt uitgedrukt in Watt. Dit vermogen geeft aan hoe krachtig de machine is. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de mixer is. Een krachtige verfmixer zal in staat zijn zeer zware meng-werkzaamheden uit te voeren. Wanneer je dus met taaie, zware materialen werkt dan zal je een machine nodig hebben met een hoog vermogen. Ook als je frequent of meerdere uren achter elkaar moet mengen dan is het raadzaam om voor een grote en krachtige machine te kiezen. Wanneer je vooral lichtere materialen zal gaan mengen dan zal een verfmixer met een lager vermogen prima volstaan. Het is dus bij aanschaf van een betonmixer van belang om rekening te houden met het type mengsel dat je wilt gaan mixen.
Behuizing van de betonmixer
Het zal je niet verbazen dat het belangrijk is dat een betonmixer uit stevige materialen vervaardigd is. Het is daarbij belangrijk dat de behuizing van de motor zeer solide is. Deze moet goed afgesloten zijn. Want er is altijd kans op opspattend materiaal of misschien wel regen op de bouw. Het is belangrijk dat dit materiaal niet het toestel kan binnendringen. Want dan zal de machine zeer waarschijnlijk binnen de kortste keren het begeven. Idealiter is het oppervlak aan de onderkant van de machine bij het gemotoriseerde deel vervaardigd uit plastic of aluminium. Je kan dan met gemak de materiaalresten met een doek wegvegen. Dit is zeer belangrijk, want hoe meer materiaal er aan de roerstaaf en de betonmixer blijft kleven, hoe zwaarder en minder wendbaar de machine zal zijn.
Beschermbeugel van mixer
Sommige toestellen hebben metalen bumpers die het toestel tijdens de werkzaamheden beschermen tegen stoten. De bumpers kunnen voorkomen dat je de controle over de betonmixer verliest wanneer je te snel mixt. De machine kan dan bijvoorbeeld tegen een muur botsen en beschadigd raken. Een toestel met bumpers is dus zeker het overwegen waard.
Snelheidsinstellingen van de mixer
Variabele snelheid is absoluut van belang. Dit betekent dat je de snelheid van een mixer variabel kunt instellen. Zo kan je zelf bepalen welke snelheid nodig is om verschillende materialen te mengen. De dichtheid van de materialen heeft namelijk effect op de meng-werkzaamheden. Hoe dichter en stugger het materiaal is, hoe zwaarder het zal zijn om het te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Bovendien legt dit een grotere druk op de machine. Als je dus met zware materialen gaat werken is het raadzaam om te kiezen voor een betonmixer met een variabele snelheid en een hoog toerental en vermogen.
Je zal je ook kunnen voorstellen dat de hoeveelheid die je wilt gaan mengen van belang is. Hoe meer je wilt gaan mengen, hoe krachtiger de machine zal moeten zijn en hoe hoger de snelheid. Wanneer de snelheid van het mengen te laag is, dan zal je geen consistent mengsel bereiken. Wanneer de snelheid te hoog is, dan loop je het risico dat er te veel lucht in het materiaal terecht komt en dan het teveel in het rond gaat spatten. Het is om deze redenen dus belangrijk dat je de snelheid van de machine zelf variabel kan instellen.
Menggardes
Onmisbaar kenmerk als het om verfmixers of betonmixers gaat. De mengstaaf wordt ook wel garde genoemd. Dit is de staaf waarmee je het materiaal daadwerkelijk mee mengt. De mengstaaf van de betonmixer dient uit een stevig, betrouwbaar materiaal vervaardigd te zijn. De gardes zullen immers zwaar werk moeten kunnen verrichten.
Ook is de lengte van de mengstaaf van belang. Als je van plan bent in een groot en diep mengvat te gaan mengen, dan zal je een mengstaaf met een lange lengte nodig hebben. De meeste mengstaven zijn 60 centimeter lang en hebben een zogenoemde M14 opname. Wat staat voor de maat van de schroefdraad. Dit is een standaardmaat. Dan zijn er ook nog toestellen met een dubbele mengstaaf. Deze zorgen voor een nog beter resultaat, aangezien je optimaal egaal kan mixen. Let dus bij aankoop van een betonmixer altijd op de kenmerken van de mengstaaf.
Accessoires van de garde
Je ontvangt bij aanschaf van een betonmixer altijd de machine zelf en soms direct een mengstaaf. Sommige machines worden geleverd inclusief meerdere mengstaven voor verschillende soorten werkzaamheden.
Zo heb je mengstaven die specifiek geschikt zijn voor kalk, andere zijn geschikt voor verf of lijm. Je kunt hier bij ons gemakkelijk op filteren. Stel dat je materialen gebruikt die gemengd worden met grote hoeveelheden water, dan is het raadzaam een mengstaaf vervaardigd uit kunststof of RVS aan te schaffen. Zodat ze niet kunnen roesten. Sommige machines worden geleverd inclusief sleutels voor de montage en demontage van de roerstaaf. Een handige accessoire die soms wordt meegeleverd is een opbergtas om de machine en de eventuele extra onderdelen in op te bergen. Zo ben je ervan verzekerd dat de betonmixer beschermd is tegen vocht, vuil en stof en zal hij een stuk langer meegaan.
Conclusie
Kortom, je vindt de juiste verfmixers bij GECO Verkoop. Wij hebben bijvoorbeeld ook alle Swinko mixers. Kijk bij het kiezen van de mixer goed naar de aanbevolen specificaties voor een verfmixer. Mocht je er niet uit komen, kun je ons altijd bellen of mailen voor advies.